3D Yazıcılar Artık Organ Üretiyor

Yazar: ssusar Tarih: 10 Temmuz 2014 Perşembe | 02:59

3D yazıcı ile üretilen iç organ

3D yazıcı ile üretilen kalp
3D yazıcıları daha önce duymuşsunuzdur. Bu yazıcılar ile artık organ üretmeyi başardılar ve kan damarları eklediler.
Sydney Üniversitesi, Harvard, Stanford ve MIT’den bilim adamlarının oluşturduğu bir araştırma grubu bu 3D yazici organlarına kan damarları eklemeyi başardılar.

O kadar organ nakli bekleyen hastalar için daha fazla bekletmemeyi öngören 3D yazıcılar iç organ yapmayı başarıyor ancak iç organların içinde karmaşık bir yapı oluşturduğu için bunu yapamıyordu. Haliyle içerisinde ki kan damarları da olmadan organ işlevini yapmıyordu. 
Sydney Üniversitesi, Harvard, Stanford ve MIT’den bilim adamlarının araştırma grubu kan damarlarını üretmenin de yolunu buldular. Peki nasıl ? 
Gelişmiş bir biyoyazıcı kullanarak küçük birbirine bağlanmış telcikler ürettiler Daha sonra bu telcikleri insan endotel hücreleri ile ve ışık altında sertleşen bir protein maddesi ile kapladılar , sardılar. Bir süre sonra telcikleri çıkardılar ve gördüler ki kılcal damarları oluşturmuşlar.  Araştırma grubunun başkanı fonksiyonel kan kılcallarına sahip üç boyutlu dokular üretmek bu alanda yeni bir dönem açacaktır.” diye açıklama yaptı. Sizce de garip değil mi ? Teknoloji böyle nereye gidiyor. Artık yakında insan modelleri görmeye başlarız. 




1 yorum:

  1. Organik bir yapıyı bütünden bağımsız olarak oluşturmak gibi bir saçmalık düşünülemez.

    YanıtlaSil

Yorum Yapmayı Lütfen Unutmayın.

Ne Aramıştınız ?

Blogger tarafından desteklenmektedir.